VOLLEDIGE WEBSITE (indien u geen menu links ziet)

Pianolessen

René Kluiving in Amsterdam Oud West (nabij het Vondelpark) is één van de weinige pianodocenten die les geeft aan jong en oud, beginner en gevorderde, in jazz en overige 'lichte muziek' (blues, latin, pop-ballad, country, etc.). Hij onderwijst jonge tot zeer jonge kinderen, pubers, volwassenen, beginners en (zeer) gevorderden. Zijn stelregel is: 'Stel jezelf geen (korte-termijn) doelen, maar geniet van de lessen, het lesmateriaal, je studiemomenten en van de vooruitgang die je boekt'. René heeft een individuele aanpak: de muzikale interesse van de cursist staat voorop.

Hij heeft zijn opleiding gedeeltelijk genoten aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam (lichte muziek) en bij diverse privé-docenten waaronder Nedly Elstak , Maarten Bruining en Chester Howard. René is lid van de Nederlandse tak van de European Piano Teachers Association ( EPTA) en voormalig lid van het Amsterdams Pianodocenten Kollektief ( APK).

Hij publiceert regelmatig artikelen in het EPTA Piano Bulletin en geeft via uitgeverij Amsterdam Music Press bladmuziek, albums en theorieboeken uit.

Voortdurend verbetert zijn inzicht in methodieken en didactieken.

De afgelopen paar jaar zijn drie leerlingen van hem doorgestroomd naar de conservatoria van Rotterdam, Den Haag en Enschede.




René Kluiving mag er dan misschien als een professor uit zien, hij is een warme persoonlijkheid, heeft humor, is dol op kinderen, en geniet van het (individueel) lesgeven.

Ruwweg kunnen René's cursisten in twee categorieën onderverdeeld worden:

(a) Absolute beginners, die willen leren pianospelen met het accent op jazz en overige 'lichte muziek'.

(b) Mensen met vele jaren klassieke ervaring, die willen leren improviseren en omgaan met akkoordnotatie (voicen).




(a) De absolute beginners beginnen al vanaf de eerste les met improviseren. Daarnaast krijgen ze training in techniek en beginnen ze met stukjes spelen volgens de 'methode Alfred' aangevuld met de 'methode Schaum', de 'methode Aaron' en de repertoirereeks 'Siebzig Tasten Abenteure' alsmede overige repertoirereeksen, zoals die van o.a. Martha Mier, Catherine Rollin en Christopher Norton. Sinds kort is ook de internationaal zeer geprezen 'methode Faber' in beeld gekomen in mijn pianolessen.

Als de pianistische vaardigheden iets meer ontwikkeld zijn, wordt begonnen met het spelen van akkoorden in de linkerhand onder de improviserende of melodie-spelende rechterhand. De 'reguliere' stukjes worden altijd aangevuld met stukjes/oefeningen uit vele en diverse andere boeken (foto-kopieën).

Het traject daarna wordt steeds individueler bepaald, afhankelijk van de muzikale interesse van de cursist. Ontwikkeling van de technische vaardigheden blijft echter voorop staan. Leerlingen worden tevens vrij snel onderwezen in het 'mooi spelen' van een stuk (frasering, articulatie, dynamiek, beeldvorming). Ook wordt aandacht besteed aan een ontspannen houding c.q. attitude.




(b) Mensen met vele jaren klassieke ervaring hebben (meestal) al genoeg technische vaardigheden. Zij leren voordragen, improviseren en begeleiden (voicen) volgens door René zelf ontwikkelde methodes. De onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn:

Drie- en vierklankconstructie. Akkoordnotatie. Dwingend basvoorschrift. Vierklanken in omkeringen. Lead sheets. Blowing changes. Simpele begeleiding. De linkerhand-gitaarbegeleiding. Eenvoudige lopende bas. (Mini)Jumpbegeleiding. Solo-spel versus band-spel. Pop-stijlen. De Blues. Latin-polyritmiek: generiek, bossa-nova en samba. Triolen(jazz)-swing. De Erroll Garner swing. De 'blue note'. Polyritmiek voor linker- en rechterhand. De jazz-wals. Majeur- en mineurcadensen. Harmonisatie en akkoordisatie. 'Loeren naar de 9'. Shearing-blokakkoorden. Evans-blokakkoorden. Garland-blokakkoorden. Hancock-blokakkoorden. Kluiving-blokakkoorden. De II-V-I-akkoordprogressie. Het sus-akkoord. Het phryg-akkoord. Improvisatietechnieken. Motiefontwikkeling. Frasering:`Zeg het in zinnetjes`. Contour. Articulatie. De 'bell note'. Monk-dissonanten. Toonpaletten (o.a. pentatonisch, stamtoon-, hele-toons en oktotonisch). Akkoordverrijkingen en akkoordsubstituties. Medianten. Geavanceerde lopende bas. 1-5-10-5-basfiguur. Montuno riffs. Akkoordskeletten. Stam-kruinformalisme voor voicings. Standaard linkerhand-voicings.Stam-kruin-interactie. X7-voicings: een oerwoud aan kruinen. Kwintencirkel en chromatische neergang. Drop 2 voicings. Combinatie van LH-voicings met RH-akkoordisaties. Rollende octaven. Rock-voicings. LH-'butterfly'techniek. 'Slide tones'. Versieringen in de geimproviseerde melodielijn. Kenmerken van de bebop stijl. "Post Bop" stijlen. Mineur Blues. Het Rhytm-schema. De jazz-ballad stijl. Goal-note theorie. Bascellen. Gospel stijlen. Chromatiek. Arabische ladders. Linkerhand ritmieken. Motor en Formule. Flamenco-gitaar op de piano. Quartal voicings. Modaliteit en modalisering. Modale harmonisatie. Majeur- en mineurcontext voor voicings en pentatoniek. Akkoord-clusters en -fragmenten voor de linkerhand. 'Outside playing'. 'Side skipping'. Piano Tapas (stijlstudies). Praktische esthetiek. Melodie in vloeiende (legato) octaven. Art Tatum rolls. Het upper-structure lab. Modale flarden. De jazz-swing in verschillende tempi. Generieke voicings en de connectie met stam-kruinvoicings. Bi-tonaliteit met pentatoniek. LH quartals vs RH pentatonics als een noodzakelijkheid voor near-outside spel. Tritone substituties (Bill Evans substituties). En nog veel meer... .




Geďnteresseerden nemen in de regel eerst een proefles/kennismakingsles. Deze is gratis voor kinderen en duurt een half uur. Voor volwassenen duurt deze les 1 uur en kost EUR 28,- (contant of met bank-app te voldoen). Meer informatie over de diverse lestarrieven kunt u terugvinden op de volledige website (indien u geen menu links ziet).




De lessen vinden plaats in de Jazzy Piano Studio, Jacob van Lennepkade 312, 1053 NG Amsterdam in een prachtige studio aan een moderne vleugel met een (volgens kenners) schitterende klank. De lessen worden dikwijls ondersteund door een virtuele begeleidingsband (een gewiekst computerprogramma waarvan de muziek uit professionele luidsprekers ten gehore gebracht wordt). Leerlingen kunnen dit programma van René krijgen, of zelf een dergelijk programma downloaden op Ipad of Iphone.




CONTACTGEGEVENS

Email:
kluiving apenstaart yahoo.com

Telefoon:
nul zes 401 277 75

(Omfloerst weergegeven ter bestrijding van internet-spiders en sms-bots)




GEEN MENU?

Ziet u geen menu links? Klik dan hier om naar de volledige website te gaan.