Leerlingenpagina

Ja, de buurtpoes wil ook les, maar ondanks mijn inspanningen wil het nog niet echt vlotten met haar pianistische vaardigheden. Mijn overige leerlingen daarentegen maken voortdurend vorderingen, en daar wil deze pagina van getuigen. Hieronder een kleine dwarsdoorsnede c.q. bloemlezing van mijn (vele tientallen leerlingen omvattende) lespraktijk.


Sara

Sara (14), een paar jaar geleden begonnen als absolute beginner, is een eche model-leerling. Ze leert snel, en is razend enthousiast. Op onderstaande opname brengen we samen een quatre-mains ten gehore. Ik speel de secondo partij, zij de prima. Dit stuk, de titelsong van de musical The Sound Of Music, is echt niet makkelijk, maar Sara geeft een geweldige invulling van haar rol als melodiste.

Klik hier als de player niet werkt of onzichtbaar is.Maartje

Maartje(15) wilde voornamelijk les hebben in vrije improvisatie. Elke les mocht ze (naast andere leer-issues) naar hartelust improviseren. Beluister hieronder één van haar fraaiste bedenksels.

Klik hier als de player niet werkt of onzichtbaar is.Cees

Cees (54) heeft al een aantal jaren les en gaat steeds mooier spelen. Daarnaast is hij een bevlogen romantisch componist. Hieronder kunt u luisteren naar zijn nieuwste compositie.

Klik hier als de player niet werkt of onzichtbaar is.Frederick

Frederick (19), begonnen als absolute beginner, heeft nu een paar jaar les en ontwikkelt zich tot een originele, eigentijdse pianist. Luister hier naar zijn zeer fraaie eigen compositie "Wolken".

Klik hier als de player niet werkt of onzichtbaar is.Nina

Nina (19) heeft nu een jaar pianoles bij mij, en maakt met grote stappen vorderingen op het gebied van akkoordiseren en improviseren. Luister hieronder naar haar bijzonder fraai geïmproviseerde flamenco-variaties.

Klik hier als de player niet werkt of onzichtbaar is.Rico

Rico (14) is ruim twee jaar geleden begonnen als absolute beginner, en heeft zich razendsnel ontwikkeld. In onderstaande opname laat hij zijn zelf gearrangeerde vertolking horen van 'Laat Me' van Ramses Shaffy. Merk op hoe goed hij invulling geeft aan de dynamiek en de frasering.

Klik hier als de player niet werkt of onzichtbaar is.Bas

Bas (41) is een mooi voorbeeld van een volwassene die al goed piano kon spelen, maar zich meer wilde bekwamen in de jazz. Ik leerde hem hoe hij 'standard left hand voicings' moest spelen, en hij wist dit al na drie lessen zeer bekwaam toe te passen op een eigen nummer van hem, 'Double Standard'. Onderstaande opname is met virtueel combo. Merk op hoe heerlijk vrij en smaakvol hij improviseert.Klik hier als de player niet werkt of onzichtbaar is.Milla

Milla (10) heeft ruim twee jaar les en heeft een geweldige muzikale intelligentie. In het nummer 'De Betoverde Stad' uit de Alfred leerboekenreeks blinkt ze uit in haar gevoel voor detail. Alles klopt: de articulatie, de dynamiek, de frasering, en het ritardando op het eind.


Klik hier als de player niet werkt of onzichtbaar is.Dennis

Dennis (34) kon al heel mooi klassiek spelen toen hij anderhalf jaar geleden bij mij les begon te nemen. Al gauw ontwikkelde hij zich tot een bevlogen latin-jazzpianist. Dennis is helemaal idolaat van het nummer 'Blue Bossa'. Beluister zijn fraaie improvisaties op het schema van dit nummer (met virtueel combo):

Klik hier als de player niet werkt of onzichtbaar is.

Dennis is ook een uitstekende solo-pianist. Luister naar zijn interpretatie van de Recado Bossa Nova:

Klik hier als de player niet werkt of onzichtbaar is.Sam

Mozart en Chopin waren meesters in het improviseren op zogenaamde cadensen. Deze kunst is vrijwel verloren gegaan. In mijn praktijk onderwijs ik af en toe afgestudeerde pianisten in het improviseren, en ze hebben er bijna altijd enorme moeite mee. Zo niet Sam (13), Amsterdams lieverdje, die bijna achteloos improviseert op een cadens in A mineur.


Klik hier als de player niet werkt of onzichtbaar is.